Werkgevers in het VO zijn eigenrisicodrager voor de WW. Als zodanig hebben zij de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van hun (ex-)werknemers die in de WW zitten, of daar binnen 4 maanden in dreigen te komen.
Onderdeel van die verantwoordelijkheid is dat de werkgever in de gaten houdt of de werknemer voldoende meewerkt aan zijn re-integratie. Daaronder valt ook de controle op de kwalitatieve kant van de sollicitatieplicht. De kwantitatieve kant -standaard minstens 1 sollicitatie-activiteit gemiddeld per week- controleert UWV steekproefsgewijs.
Wat houdt die kwalitatieve kant van de sollicitatieplicht in? Een werknemer moet zich serieus en positief opstellen bij zijn sollicitaties. Dit is overigens niet altijd gemakkelijk te controleren; de privacyregels staan niet toe dat een werkgever waar iemand gesolliciteerd heeft, daarover informatie geeft aan een ex-werkgever.
Ook mag een werknemer die meer dan 6 maanden werkloos is, zich bijvoorbeeld niet meer beperken tot werk op zijn opleidingsniveau. Hij moet beschikbaar zijn voor alle soorten werk die hij lichamelijk en geestelijk aankan. En hij moet zich dus ook ruim opstellen bij zijn sollicitaties.
Kwesties rond de re-integratie van werkloze overheids- en onderwijswerknemers komen niet vaak voor de rechter. Meestal maken werkgever en werknemer met elkaar afspraken, die ook worden nagekomen. Die afspraken kunnen variëren van een uitgebreid re-integratietraject tot het “met rust laten” van de werknemer.
De zaken die de laatste jaren wel voor de rechter kwamen, gingen vooral over de vraag wanneer UWV een sanctie moet opleggen na een signaal van een overheids- of onderwijswerkgever dat een werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie.
Voor de WW is UWV namelijk de enige instantie die sancties op de uitkering mag toepassen. De werkgever kan slechts signaleren. Dat doet hij bij voorkeur via de Melding verwijtbaar gedrag, die is opgenomen in de Werkwijzer artikel 72a WW (*).
Dit zijn enkele belangrijke punten uit de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in zaken van sociale zekerheid.
(*) De Werkwijzer artikel 72a WW is te vinden op https://www.uwv.nl/werkgevers/brochures/.